Dijital Melek Yatırımcılık 2. Dönem Sonuçları
Dijital dünyada yüksek potansiyelli ve sürdürülebilir girişimleri dijital pazarlamanın her alanında destekleyen bir melek yatırım modeli olan Dijital Melek Yatırımcılık 2. Dönem kazananları açıklandı.
Temmuz ayında başvuruları açılan Dijital Melek Yatırımcılık 2. Dönem Programı toplamda yaklaşık 1200 başvuru aldı. Başvuruların fayda, özgünlük ve dijitalde büyüme potansiyeli gibi kriterler üzerinden titizlikle değerlendirildiği iki aşamalı eleme sürecinin sonunda 21-22 Ekim tarihlerinde gerçekleşen birebir görüşme ve sunum için 45 proje finale kaldı.. Yaklaşık 3 aylık süreç sonunda Appvice, EDSM, Bir Bilene Sor, Nar ve Nakitup projeleri dijital melek yatırım almaya hak kazandı. Her birine hiçbir bedel veya hisse talebi olmadan 50.000 TL’lik dijital pazarlama yatırımının yapılacağı 5 proje SEO, UX, sosyal medya yönetimi, Google Ads, growth hacking gibi alanlarda projelerinin dijitalde daha güçlü konumlanması için hizmet ve mentorluk alacak.
Kazanan girişimlerin detayları şöyle:
Appvice
Sabancı Üniversitesi bünyesinde başlatılan girişim hızlandırma merkezi SUCOOL’un desteklediği girişimlerden Appvice; diyet & sağlık, psikoloji, ilişkiler, astroloji, spor, anne & çocuk, kariyer & kişisel gelişim, öğrenci & eğitim ve diğer kategorilerinde deneyimli ve konusunda uzman danışmanlar tarafından, danışanlara daha mutlu ve kaliteli bir hayat sunmayı amaçlayan bir profesyonel danışmanlık hizmeti sunmakta. Uygulama, danışan kişilerin istedikleri zaman, 7/24 uzmanlara ulaşabilmesi ve danışmanlık hizmetini ulaşılabilir fiyatlarla sunabilmesiyle öne çıkıyor. Beta sürümü 2000 kişi tarafından kullanılan Appvice, danışman olarak hizmet vermek isteyen kişilerin yüzlerce danışana ulaşabilecekleri bir portföye sahip olma fırsatı sunuyor.
Bir Bilene Sor
Yıldız Kuluçka Merkezi’nde geliştirilen ve eğitime destek amaçlı bir mobil uygulama olan Bir Bilene Sor, 2015 ortalarında yayınlanan ve hızla popülerliği artan bir uygulama. YKS, YGS, LYS, TEOG, KPSS, ALES, DGS sınavlarına hazırlanan öğrenciler matematikten kimyaya, felsefeden Türkçeye kadar çeşitli ders kategorilerinde çözemedikleri soruların fotoğraflarını çekip göndererek diğer öğrencilerden yardım alabiliyorlar. Mobil sınav destek merkezi olarak konumlanan platformda paylaşılan soru sayısı 1 milyon eşiğini geçti. 150 binden fazla kullanıcıya ulaşan ve 57 milyondan fazla görüntülenen soru-cevap platformunda sayısı 150’yi geçen gönüllü öğretmenler de yer almakta. Ders çalışma takip sistemi ve rehberlik paketi ile “Hangi bölümü yazmalıyım?”, “Hangi konulara nasıl çalışmalıyım?”, “Günde kaç soru çözmeliyim?” gibi sorulara yanıt vererek öğrencilerin ders çalışırken ilerlemelerini takip etmelerine ve hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyor.
Nar
Yüksek kiralar, tek başına eve çıkamama, ev arkadaşı bulamama, yurt kapasitelerinin yetersizliği gibi sıkıntılardan yola çıkan NAR, üniversite öğrencilerinin barınma problemlerine çözüm getirmeyi hedefleyen bir web platformu. 2017 yılında E-tohum ve İTÜ Çekirdek girişimleri arasından finale yükselen ve Mercedes-Benz tarafından Türkiye’nin en iyi 50 start-up’ından biri seçilen NAR platformu ile öğrenciler kendilerine en uygun yurdu, evi ve ev arkadaşını güvenle bulabiliyor. Barınma olanakları sunmanın yanında NAR üzerinden öğrenciler eşyalarını satışa çıkarabiliyor, kendileri de ihtiyaç duydukları eşyaları başka öğrencilerden satın alabiliyor. Sosyal ve teknolojik bir çözüm arayışından ortaya çıkan NAR, geniş yurt ve emlakçı ağı sayesinde üniversite öğrencilerine büyük bir ilan havuzu sunmayı ve öğrencilerin barınma ve barınma sonrası ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyor.
Nakitup
Mayıs 2017’de SUCOOL desteği ile kurulan, sevdiğiniz marka ve ürünlerden alışveriş yaptığınızda nakit kazanmanızı sağlayan bir yeni nesil dijital promosyon ve marka bağlılığı platformu olan Nakit Up tüketicilerin günlük alışverişlerinden tasarruf yapmasını, para kazanmalarını sağlarken markalara da hedefli promosyon fırsatı sunuyor. Çıkış noktası bir kişinin ayda ortalama 100 ile 150 adet arasında ihtiyacı olan ürünleri satın alması ve bunların her birinden minimum 1 TL geri ödeme ile ayda sadece zorunlu satın almalardan kaynaklı 100 TL kazanabilmesi fikri olan NakitUP ile kampanyalı ürünleri takip ediyor, ürünü satın aldıktan sonra ürünün barkodunu tarayıp, satış fişinin / faturasının fotoğrafını gönderiyorsunuz. Nakitup, 48 saat içinde bu işlemi onaylıyor ve ilgili tutar Nakitup kasanıza aktarılıyor.
EDSM
“Her enerji tüketicisi bir piyasa katılımcısıdır” sloganıyla yola çıkan EDSM, Global Markets Turkey, Powel Enerji Çözümleri ve ARGEDOR Bilişim Teknolojileri ile birlikte enerji verimliliği odağında, enerji ticareti, portföy, sözleşme ve risk yönetimi konularında yazılım ve çözümler geliştirerek enerji talep tarafı katılımcıları için danışmanlık ve entegrasyon hizmetleri sunuyor. Gelişmiş ve karmaşık yapılı elektrik piyasalarından kaynaklı olarak, tüketicinin her daim dinamik elektrik piyasaları hakkında bilgilenmesi sağlanarak, alınması istenen risklere paralel bir şekilde portföy, tüketim ve risk yönetimi hizmetlerini sağlamanın yanı sıra çok sayıda abonelikleri bulunan tüketici gruplarının olası aylık fatura hesaplamalarındaki hataları da engelliyor.
Tüketiciyi bir piyasa katılımcısı gibi gören EDSM; tüketicinin tüketim kapasitesi ve tüketeceği enerjiyi kısa, orta ve uzun vadeli analiz ederek, en uygun süre ve en uygun piyasa şartlarında, sağlam yapılı sözleşmelerle tedarikçilerden elde etmesini sağlıyor. Şartlar elverdiği ölçüde kullanıcıların puant saatlerindeki tüketimlerini gün içine yayarak şebekelerdeki teknik kayıpları azaltarak ve enerji verimliliği sağlayarak kullanıcıların faturalarını azaltıyor ve şebekenin ucundaki her iki tarafa da fayda sağlayan bir sistem sunuyor.