E-Ticarette Kullanıcı Deneyimi (UX) Örnekleri-1
Parmaklarının ucunda sonsuz seçenek olan kullanıcıları mutlu etmek ve onları kaybetmemek için kıyasıya rekabet eden e-ticaret siteleri için UX oldukça hayati bir önem taşıyor. Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların %20’den fazlası kötü site tasarımı ve navigasyona bağlı olarak sepette ürün bırakarak alışverişi tamamlamıyor, hatta siteyi terk ederek rakip sitelere doğru yelken açıyor. Kullanıcıların kafasına girerek onları gülümseten, başarılı ve güncel bir kullanıcı deneyimi sunan 2 e-ticaret sitesine bir göz atalım.
E-Ticarette Kullanıcı Deneyimi (UX) Resimleri
Giyimde dünyanın en büyük perakendecisi Inditex grubun ana markası olan Zara online mağazası ile de dünyada en beğenilen örnekler arasında yer almakta. Minimal, temiz, kolay ve responsive tasarımı ile ön plana çıkan site, kullanıcıyı bunaltmamak adına navigasyon seçeneklerini limitleyerek bizlere temiz ve kısıtlı seçenek sunuyor. Bu da ziyaretçilerin daha az kafa yorması gereken oldukça kolay bir gezinmeyi beraberinde getiriyor. Ayrıca navigasyondaki bu sadelik ürünlerin de hep ön planda kalmasını sağlıyor.
Pek çok kategori ve ürün sunan ülkemizdeki öncü e-ticaret sitelerinden hepsiburada.com responsive tasarımıyla kullanıcı dostu bir deneyim sunmakta. Ziyaretçilerin kafa karışıklığı yaşamasını önleyecek biçimde menüde yer alan tüm kategoriler oldukça net dizayn edilmiş. Kampanyalı ürünleri görebildiğimiz ana slider, bu bölümün altında yer alan geri sayımdaki günün fırsatları, tavsiye motoru sayesinde çeşitli kategorilerdeki ilgi alanına göre sunduğu ürünler ile ziyaretçiyi çok fazla ürüne boğmayan bir ana sayfa ile karşılıyor. Mobil kullanımı hızlı, tasarımı ve kullanılan renkler sade, bir tek kurumsal rengi turuncu canlı renk olarak ön planda. Menüler ve alt kırılımları oldukça net ve bizi hızlıca istediğimiz kategori ve ürünlere ulaştırmakta. Ürün sayfalarındaki detaylı filtreleme seçenekleri ve üye ol formunun sadeliği de tasarımında iyi kullanıcı deneyimi sağlayan diğer unsurlar olarak ön plana çıkmakta.
hepsiburada.com’da hangi sayfada olursanız olun sayfada aşağı doğru çok fazla gidemiyoruz. Örneğin Zara sonsuz scroll uyguluyor. Yani ürünlere 1, 2, 3, 4 gibi sayfalardan gitmiyoruz, kategorideki ürün sayısına bağlı olarak sayfada aşağı gittiğimiz müddetçe ürünlerin daha fazlasını görebiliyoruz. Elbiseler kategorisine girdiğimizde ürün sayısı fazla olduğu için sidebar’dan da tespit edebileceğiniz gibi sayfada epey aşağılara inebiliyoruz. Hepsiburada’da “infinite scroll” tercih edilmemiş, sayfa sayfa ilerleme mantığı söz konusu.
Erasmus Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kadınlar sitede adeta avlanmayı, ürünleri aramayı ve incelemeyi seviyor, erkekler ise hızlı ve çabasız süreçlerden hoşlanıyor. Hepsiburada.com’un erkek kullanıcı oranının %75 olduğu düşünülürse belki daha kısa sayfa boyutu ve sayfalandırma sistemi tercih etmelerinin nedeni bu tip demografik verilere veya araştırmalara dayanıyor olabilir. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre Zara’nın cinsiyete göre segmentasyonunun %42’si kadınlardan, %32’si erkeklerden, %26’sı ise çocuklardan oluşmakta. Üretim ve satışta hala ağırlık kadın tüketicilerde olduğundan online hedef kitlesinin de ağırlıklı olarak kadınlar olduğunu çıkarabiliriz. Belki de avlanma ve keşfetme dürtüsünü beslemek adına infinite scroll seçilmesindeki faktörlerden birisi de yine bu tip araştırmalardaki verilerden kaynaklanıyor olabilir.
Yazı içerisinde yer alan Zara’nın online alışveriş sitesi ile ilgili fikrimi belirtmek istiyorum. Özellikle son dönemlerde yapılan indirim süreçlerinde birçok sorun yaşadılar.
Ek olarak telefon kullanımı kesinlikle responsive değil. Online alışveriş yapan kitlenin içerisinde yer alan bir kadın olarak seçtiğim elbiseyi inceleyip ana ekrana döndüğümde kaldığım yerden devam edemiyor olmam sebebiyle kaçıyorum. Bunu geri bildirim olarak iletmemiş olmama rağmen ciddiye de alınmadım.
Dijital süreçler bu yüzden önemli. Büyük ve küçük firmaların marka değerleri yeniden şekillenecek gibi görünüyor.