İzinli Pazarlama Dönemi Başlıyor
İzinli Pazarlama Nedir?
5 Kasım 2014 ‘te resmi gazetede yayınlanan ve 1 Mayıs 2015 ‘te yürürlüğe giren 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanunundur. Bu kanun kapsamında herhangi bir firma, müşterisi olsun ya da olmasın, hiç kimseye izin almadan E-Posta, SMS gönderme ya da arama yapma hakkına sahip olamayacak. Sadece 1 kişiye dahi olsa izinsiz E-Posta, SMS gönderen ya da arama yapan firmalar 1.000 ila 5.000 TL arasında para cezası alacak. Birden fazla kişiye gönderilmesi durumunda bu ceza 10 kata kadar arttırılabilecek ve maksimum 50.000 TL ceza almaları söz konusu olacak.
En çok banka ve E-Ticaret siteleri tarafından gönderilen SMS, E-Posta ve yapılan aramalar 1 Mayıs itibari ile ancak kişinin izni dahilinde yapılabilecek. Bu izinlerin yazılı ya da sesli onay sistemi ile olabileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra her firmanın yılda sadece 2 kere kişi ile iletişime geçip izin talep etme hakkı var.
İzinli Pazarlamanın Dezavantajları
Her ne kadar bu gelişme birçok kişiyi sevindirse ve birçok kişi tarafından olumlu karşılansa da, bu gelişme vesilesi ile ucuz pazarlama yolundan mahrum kalacak firma sahipleri dışında çağrı merkezi çalışanları mağdur olacak. Çünkü günümüzde çağrı merkezinde 80.000 çalışan var ve bunların yaklaşık yüzde 25’i yani 20.000 kişi civarı arama yaparak firmaların kampanya tanıtımlarını yapıyor. Bu yasadan sonra her ne kadar aranmaya izin vermeyenlerin yanı sıra izin veren kişilerin olacağı ve yılda 2 kere izin alma maksatlı aramaların yapılabileceği düşünülse de, bu 20.000 civarı kişinin çok büyük bir kısmı işsiz kalacak.
İzinli Pazarlama Yasasının Uygulanmasına Dair Soru İşaretleri
1 Mayıs itibari ile izniniz olmadan size SMS, E-Posta gönderen ya da arayan bir firmayı Gümrük ve Ticaret bakanlığına veya bakanlığa bağlı birimlere şikâyet edebileceksiniz. Tabi şimdiden akıllara gelen en büyük soru işareti bu yasanın hakkaniyetle uygulanıp uygulanamayacağı. Zira bir kişi şikâyette bulunduktan sonra süreç nasıl işleyecek? Kişi firmanın kendisiyle izni olmadan iletişime geçtiğini nasıl ispatlaması gerekecek? İzin verdikten sonra iptal işlemi nasıl olacak? (çoğumuz iptal etmek istediğimiz bir üyeliği iptal etmekte sorun yaşamışızdır) Örneğin bir E-Ticaret sitesinden sipariş ettiğimiz bir ürünün sadece kargo bilgisine dair E-Posta, SMS gönderilmesini ya da arama yapılmasını isteyebiliriz. Sırf bu nedenle izin vermemiz durumunda o E-Ticaret sitesi aynı zamanda bize kampanya mesajları yollama imkânına da sahip olabilecek mi?
Bu ve buna benzer soruları türetmek fazlasıyla mümkün. Fakat her ne kadar hakkı verilerek uygulanma ihtimali konusunda tereddütler yaşasak da, bugüne kadar isteğimiz dışında gelen E-Posta, SMS ve aramaların çok büyük bir kısmından kurtulacağız gibi görünüyor. 1 Mayıs itibari ile bunu göreceğiz.
Hayatımızda değişen çok bir şey olmadı. Uygulamada maalesef çok etkili değil.
Ben hala istemediğim bir şeye maruz kalıyorum. Bunun için yani rahatsız edilmemek için şikayet etmem gerekiyor.
Yani ben bunun için ekstra bir enerji harcamak durumundayım. Kolay, uygulanabilir ve hızlı bir çözüm olmadığı müddetçe geçersiz oluyor.
BTK’nın daha geniş bir çalışma alanı olmalı. Bizim artık ülke olarak dijital alanda bir yapılanmaya gitmemiz lazım. Mesleklerimizi güncellemeli, üniversite bölümlerini yeniden yapılandırmalı, meslek edindirme kurslarını teknolojik olarak revize etmeli ve Bilişim konusu için ayrı bir kurum olmalı.
Her geçen gün değişen ve gelişen teknolojileri kaçırıyoruz.