Girişim Fikrinize Olumsuz Tepki Almanın Nedenleri
Hemen hemen bütün girişimciler, hayata geçirmeyi planladıkları girişimlerini önce kendi zihinlerinde oluştururlar, ardından en yakınlarına bu girişim fikrini anlatıp olumlu geri dönüşler beklerler. Fikirlerini anlattıkları kişilerden “Bu harika bir fikir. Bu fikrini mutlaka hayata geçirmelisin” şeklinde dönüşler alan bir girişimciye en azından ülkemizde rastlanmamıştır.
Albert Einstein ise girişim fikirlerine olumsuz tepkiler alan kişilerin yüreklerine itfaiye hortumuyla su sıkacak nitelikte şu sözleri söylemiştir; “Bir fikir ilk başta saçma gelmiyorsa, ondan umut yok demektir.”
Peki hemen hemen bütün girişimcilerin, ilk etapta girişim fikirlerini beyan etmesinin ardından olumsuz cevaplar almasındaki nedenler nelerdir, bunlara beraber bakalım.
Fikir Gerçekten Saçmadır
Albert amcaya ve proje fikrine ilk etapta olumsuz tepkiler almış olup, hayata geçirdikten sonra çok başarılı olan girişimcilere bakıp, proje fikrine olumsuz geri dönüşler aldığımızda “aha, olumsuz tepkiler veriyorlar, kesin proje fikrim süper” şeklinde düşünmemek gereklidir. Aynı şekilde proje fikrinize körü körüne bağlanmak, sizin gerçekleri görmeniz konusunda da ciddi bir engeldir.
Dolayısıyla olumsuz tepki gösterenler, mantıklı gerekçeler sunuyorsa, bunu ciddi şekilde değerlendirmelisiniz. Belki sizin hesaba katmadığınız, girişiminizin başarıya ulaşmasında kilit role sahip bir açığı bulacaklardır. Söz konusu açığı giderip gideremeyeceğinizi iyi analiz etmeli ve proje fikrinizi tekrar gözden geçirmelisiniz.
Ay Sonu Maaş ve Sigorta Sevdası
Özellikle yakın akrabalar tarafından, girişim fikri beyanına karşılık en sık alınan tepki “Hiç bulaşma bu işlere. Git gir sigortalı bir işe. Ay sonu maaşına bak. Emekliliğinde rahat edersin.” tepkisidir. Zira onlar girişimcilik ruhuna sahip olmadıkları ve garanti paraya yönelik hareket ettikleri için, girişimde bulunmak her daim gereksiz bir risktir.
Bu yakınlarınıza girişimcilik ruhunu ve ideallerinizi anlatamazsınız. Onlar için her daim en ideal yol, bir firmada sigortalı ve düzenli olarak çalışmaktır.
Kıskançlık
Kıskançlık duygusu etrafımızdaki bir çok kişinin içinde gizli olarak var olan bir duygudur. Çoğumuz bunu görmeyiz ve bilmeyiz. Bu tarz duygulara sahip kişilere girişim fikrinizi beyan ettiğinizde, kendilerine mantıklı gelse dahi, sırf sizin daha iyi konumda olmamanız için olumsuz tepki verebilirler.
Bilgisizlik
Girişim fikirlerinin ciddi bir bölümü bilişim alanından çıkmaktadır. Aynı şekilde çok ciddi bir kesim bilişim sektörüne dair yeterince bilgiye sahip değildir. Bu tarz kişilere bilişim sektörüne yönelik bir girişiminizi beyan ettiğinizde, bilişim sektörüne dair hiç bir bilgileri olmaması nedeniyle fikrinizi kafalarında oluşturamazlar. Kafalarında oluşturamamaları nedeniyle de otomatik olarak girişim fikriniz kendilerine mantıksız gelecek, bunun neticesinde de olumsuz tepki göstereceklerdir.
Basitlik
Bazı kişiler için girişimin başarılı olabilmesi için, o fikrin mutlaka kimsenin aklına gelmemiş, eşi benzeri olmayan ve herkesin kolaylıkla hayata geçiremeyeceği zor bir fikir olması gereklidir. Bu kişilere girişim fikrinizi anlattığınızda kendilerine basit geliyorsa, bekledikleri kadar gerçekleştirmesi zor bir şey olmadığı için olumsuz tepki vereceklerdir. Fakat bir çok başarılı girişim, aslında daha önce yapılmış, başkasının aklına gelmiş fikirler arasından çıkabilmektedir.
Başkası Yapardı
Basitlik maddesine benzer bir şekilde bazı girişim fikirleri, fikri beyan ettiğiniz kişiye mantıklı gelse dahi, daha önce başkası tarafından yapılmamışsa kesin bu işte bir şey vardır. Ya daha önce birileri yapmaya çalışmıştır fakat türlü sebeplerden dolayı olmamıştır ya da başkalarının aklına mutlaka gelmiştir fakat bir olumsuzluk keşfettiği için hayata geçirmemiştir. Bu düşünceye sahip olarak beyan edilen girişim fikrine kolaylıkla olumsuz dönüşler yaparlar.
SONUÇ
Elbette hayata geçirmeyi planladığınız girişim için etrafınızdaki kişilere danışmanız, onlara fikrinizi anlatmanız kadar doğal bir şey yoktur. Fakat söz konusu fikrinize dair olumsuz geri dönüşlerden dolayı ne şevkiniz kırılsın nede dikkate almamazlık yapın. Olumsuz düşüncelerin her birini iyice düşünün ve mantıklı olanları dikkate alarak çözüm üretin.
Bana ilham kaynağı olduğunuz için teşekkürler ülkedeki en karmaşık sektöre giriş yaptığım için bunalıma girmiştim (türk oyun geliştirme sektörü)