Flat Preloader Icon

Google Akademik (Google Scholar) Nedir?

google-akademik

Google Scholar, Türkçe adıyla “Google Akademik” birçok araştırmacının ve öğrencinin kullandığı içerisinde akademik makalelerin bulunduğu bir yapıdır. Zengin kütüphanesi sayesinde birçok konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Google Akademik Nedir?

Google Akademik (Scholar), sıklıkla öğrencilerin ve akademisyenlerin kullandığı online bir kütüphanedir. İçinde yararlanabileceğiniz sayısız bilgiyi barındırıyor. Bu sayede aradığınız, merak ettiğiniz konulardaki içeriklere ulaşmanız oldukça kolay olacaktır. Google Akademik(Scholar) sayesinde birçok makale, tez ve kitap gibi içeriklerin özet bilgilerine ulaşmak mümkün. Ayrıca bu platform sadece bir şeyler okumak için kullanılmıyor.

Aynı zamanda yazdığı ve araştırdığı yazıları başkalarıyla paylaşmak isteyen, bilgi paylaştıkça güzeldir diyenlerin de oldukça sevebileceği bir platform. Çünkü Google Akademik’i makale, tez vb. yazılarınızı farklı insanlara aktarmak ve yayınlamak için de kullanmak mümkün. Google’ın makale tez vb. birçok faydalı içeriğe online olarak kolayca erişebilmemizi sağladığı bu kütüphanenin nasıl kullanıldığına bir göz atalım.

Google Akademik Nasıl Kullanılır?

Google Akademik’de makaleler en kolay kavrayabileceğiniz şekilde tasarlanmıştır. Öncelikle Google Akademik için bir profil oluşturmanız gerekmektedir. Daha sonra istediğiniz konuyu ya da istediğiniz bir yazarı aratarak Google Akademik’te yayınlanan her hangi bir yazarın bir yazısına erişebilirsiniz. Google Akademik(Scholar) kullanırken favori yazılarınızı yıldızlayabilir ve bu yazıları kütüphanenize ekledikten sonra tekrar okumak için kolay bir şekilde erişebilirsiniz.

Google Scholar geçmişte yayınlanmış olan yazıları da kolayca erişebilmeniz için bir bölüm oluşturmuş ve bu yazıları geçmiş yıllara göre sıralamıştır. Dilerseniz istediğiniz yılları aratarak da makalelere erişebilirsiniz. Filtre işlemini yalnızca tarih aralığına göre değil, aynı zamanda arattığınız konuyla alakalı olarak da filtrelendirmeniz mümkündür.

Ayrıca Google Akademik dilediğiniz başlık altındaki konulara uyarı oluşturarak herhangi bir işlem yapmadan literatürdeki gelişmeleri takip edebilme imkanı sunmaktadır. Böylece geniş bir literatür taraması yapmak yerine Google Akademik’te pratik olarak ilgilendiğiniz konuyla alakalı bilgiye kısa sürede ve pratik olarak ulaşabilirsiniz.

Google Akademik İle Makale İndirilebilir Mi?

Google Akademik’te okuyucular beğendikleri ya da işine yarayabileceğini düşündüğü herhangi bir içeriği kalıcı olarak kendilerine ait cihazda bulundurmak isteyebilirler. Bu içerikler indirebilme özelliğine sahiptir. Her sayfanın kendine ait bir indirebilme alanı vardır. Beğendiğiniz ya da işinize yapabileceğinizi düşündüğünüz makaleleri uzun süre ve kalıcı olarak bilgisayarınızda bulunmasını istiyorsanız siz de indirebilir ve kolayca erişim sağlayabilirsiniz.

Google Akademik Ücretsiz Midir?

Google Akademik (Scholar) tamamen ücretsiz olan online bir kütüphanededir. Burada yayınlanan çoğu içeriğe herhangi bir ücret ödemeden ulaşmanız mümkün. Bu sebeple de birçok öğrenci tez içeriklerine ulaşabilmek için Google Akademik’ten destek almaktadır. Bunun yanı sıra ücretsiz olan tek şey okuyacağınız makaleler değildir, sisteme yükleyeceğiniz kişisel makalelerinizi de ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz. Bu sayede hem ücretsiz bir şekilde bilgiye ulaşabilir, hem de kendi bilgilerinizi insanlara aktarabilirsiniz.

Google Akademik Güvenilir mi?

Google gibi bir arama motorunun önemli bir parçası olan Google Akademik  (Google Scholar) elbette güvenilir kaynaktır, fakat Google bu kaynakların kesinlikle doğru olduğunun bir garantisini vermez. Akademisyenlerin bizzat profiline giriyor olmanız ve tüm makalelerine erişebiliyor olmanız online kütüphanenin en güzel yanlarından biri.

Google Akademik Metrikleri Nedir?

Google Akademik ilgilendiğiniz konuda araştırma yapmanız dışında farklı özellikler de sunar. Google Akademik içinde yer alan Scholar Metrics, yazarların akademik yayınlardaki son makalelerin görünürlüğünü ve etkisini hızlı bir şekilde ölçmeleri için kolay bir yol sağlar. Scholar Metrics, yazarlara yeni araştırmalarını nerede yayınlayacaklarını düşünürken yardımcı olmak için birçok yayına yapılan son alıntıları özetler.

Böylece yazınızı yazdıktan sonra nerede yayınlayacağınız hakkında bir fikriniz yoksa Scholar Metrics verilerine bakarak bir analiz yapmanız ve bunun sonucunda karar vermenizi mümkün kılar. Ayrıca ilgilendiğiniz araştırma alanlarındaki yayınları da keşfedebilirsiniz. Geniş bir araştırma alanındaki yayınlara göz atmak için sol sütundaki alanlardan birini seçmeniz yeterlidir.

Google Akademik Düğme Eklentisi Nedir?

Google Akademi’nin ayrıca bir diğer özelliği ise aynı zamanda Google web mağazasında bir eklentisinin olması. Peki bu eklentinin işlevi nedir diye soracak olursanız örneğin bir web sitesinde gezindiğinizi düşünelim. Web sitesindeki bir yazıda ilginizi çeken bir kelime var ve o kelimeyi detaylıca araştırıcaksınız tam bu noktada eklenti devreye giriyor. Merak ettiğiniz kelimenin üzerine basılı tuttuğunuzda ilgili makaleleri size gösteriyor.

    Google Akademik (Google Scholar) Nedir? İle Benzer Yazılar

      Dijital, her geçen gün hızla hayatımızda daha büyük yer kaplamaktadır. Neredeyse her gün yeni bir trend çıkıyor. O trendi yakalayıp hızla içerik üretmenin, zamanı yönetmenin kimi zaman çok zorlu olduğu kesin. Bu hıza ayak uydurmanın birçok püf noktası bulunmaktadır. Aşağıda hepsini sizin için sıraladık; Sosyal Medya Yönetimi Nedir? Sosyal medya yönetimi, bireylerin ve işletmelerin […]

    Sema Koca

      Günümüzde artık en çok tercih edilen iletişim platformları arasında Youtube yer almaktadır. Neredeyse çoğu platforma göre milyonlarca trafik elde etmekte. İnsanların artık görselliğe yönelmesi uzun yazıları okumaktan kaçınması ile birlikte Youtube bir popüler kültür haline geldi. Bununla birlikte de reklamcılık burayda evrildi. Youtube Reklamcılığı Nedir? Youtube reklamcılığı, markaların bilinirliklerini arttırmak, hedef kitlelerine daha rahat […]

    Damla Kütük

    Herkese merhaba! Bu yazımda Google Analytics nedir? sorusundan başlayarak Google Analytics 4 güncellemesine kadar Analytics hakkında detaylı bir kullanım rehberi oluşturmaya çalışacağım. Bildiğiniz üzere Google Analytics 4 güncellemesi de geldi ve bununla birlikte Universal Analytics Temmuz 2023’ten itibaren kullanımdan kaldırılacak. Universal Analytics ile Google Analytics 4 karşılaştırması da yaparak nelerin değiştiğini bir inceleyelim derim. Hazırsanız […]

    webtures