Flat Preloader Icon

İçerik Analizi Nedir? Nasıl Yapılır?

Web sayfanızın ve dolaylı olarak da içeriğinizin verdiğiniz hizmet, ürün ve kullanıcıların aradıklarıyla alakalı olması çok önemlidir. Bu noktada içerik analizi konusu devreye girmektedir. 

Bu yazımızda SEO perpesktifleri içerisinde içerik analizi nedir ve nasıl yapılır konularına değineceğiz.

İçerik analizi nedir nasıl yapılır

İçerik Analizi Nedir?

İçerik analizi; web sayfasında bulunan içeriğin, sunulan hizmet, ürün ve bilginin kullanıcın isteğiyle doğru orantıda olup olmamasının analizidir. Kullanıcının içerikten elde edeceği ve maksimum verim elde edebilmesi adına gerçekleştirilen analizdir.

İçerik Analizi İçin Checklist

Aşağıdaki başlıkları takip ederek içerik analizini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz.

1- İçeriğin Arama Niyetine Uygunluğu

Oluşturduğunuz içerik eğer ulaşmak istediğiniz hedef kitlenin isteklerine hitap etmiyorsa maalesef içeriğiniz kaliteli içerik olarak değerlendirmeyebilir.

2- İçeriğin İçerdiği Kelime Sayısı

Normal şartlarda 100 kelime dahi yazsanız kullanıcıya hitap ettiği sürece kaliteli bir içerik olarak nitelendirilebilir. Ancak kullanıcıya detaylıca bilgi veren ve kullanıcının aklında soru işareti bırakmayan içerikler kalite olarak 1 adım önde olacaktır. Bu konuda rakiplerin kelime sayısına bakmak da önemlidir.

3- İçerikte Kullanılan Başlıklar

İçeriğinizde kullandığınız başlıkların içerik kalitesine direkt olarak etkisi vardır. Özgün ve yaratıcı başlıklar kullanıcıları web sayfanızda tutmanız ve arama motorlarına “ben farklıyım” demenin bir yoludur. Başlıklar altında açıkladığı paragrafı özetliyecek nitelikte ve de içerisinde anahtar kelime barındırmalıdır.

4- İçerikte Yer Alan Listelemeler

“İçerik Analizi İçin Checklist” başlığının alt başlıklarında yaptığım gibi 1,2,3 şeklinde ilerleyen listelemeler kullanıcıların içeriği daha iyi anlamasına ve yorumlamasına yardımcı olur. Bu sadece kullanıcılar için değil arama motorlarının web sayfasını daha iyi anlayabilmesi için doğru bir kullanımdır.

5- İçerikte Yer Alan Cümlelerin Uzunluğu

İçeriklerimizde yer alan cümlerin uzunluğu 15 kelimeyi geçmemesi tavsiye edilmektedir. Bunun nedeni iste cümle uzadıkça anlamasının zorlaşması ve de göz yorgunluğunu arttırmasıdır. 15 kelime ve ondan uzun olan cümleler oluşturmamaya özen gösteriniz.

6- İçerikte Geçiş Kelimelerine Yer Verilmesi

Kullanıcıları ve okuyucuları içerikte tutan ve okuma akışkanlığı sağlayan büyük etkenlerden birisi de geçiş kelimeleridir. Geçiş kelimeleri olarak adlandırılan “Ancak, ek olarak, ekstra, hatta, veyahut” gibi kelimeler içeriklerinize okunabilirlik ve akışkanlık sağlar.

7- Paragraf Uzunluğuna Dikkat Edilmesi

Hazırladğınız içerikte yer alan paragrafların uzunluğu maksimum 200 kelime olmalıdır. Uzun uzadıya giden paragraflar göz yorgunluğunu arttırmakla beraber kullanıcının odağının kaybolmasına da neden olacaktır.

8- İçeriğe Uygun Ortam Dosyalarının Kullanılması

İçeriğinizde yer alan bilgi, ürün ve benzeri detayları kanıtlarla destekleyen veya pekiştiren görsel ve video benzeri materyaller eklemeniz içeriğinizi kaliteli hale getirecektir.

İçerik Analizi Nasıl Yapılır?

İçerik analizi temel olarak bir kullanıcı gözünden içeriğin okunmasıyla, rakip içerik analizleriyle ve içerik analizi araçları ile rahatlıkla yapılabilir.

İçerik Analizi Araçları

Bu noktada içerik analizi için aşağıdaki araçlardan yardım alabilirsiniz;

  • Google Search Console
  • Google Analytics 
  • Ahrefs
  • Semrush

İçerik Analizi Eklentileri

Aşağıdaki yer alan hem WordPress hem de Chrome eklentileri ile içerik analizi gerçekleştirebilirsiniz.

1- SEOquake ile İçerik Analizi

SEO eklentileri arasında yer alan SEOquake eklentisi ile oluşturduğunuz içerikte sıralı kelimelerden hangilerini kaç defa kullandığınızı ve anahtar kelime yoğunluğunuzu rahatlıkla ölçebilirsiniz.

2- Yoast SEO ile İçerik Analizi

Yoast SEO eklentisi sadece temel SEO kriterleri bazında bir analiz haricinde oluşturduğunuz içeriğin birçok açıdan okunabilirliğini de test etmektedir. İçerik analizi için eğer WordPress altyapılı bir sistem kullanıyorsanız Yoast SEO eklentisini tercih edebilirsiniz.

  1. Zeynep Betül dedi ki:

    Etkili bir içerik analizi için içeriğimizi Hemingway ve Word Counter araçlarına yapıştırarak gerekli kontrolleri yapmalıyız.

    Aynı zamanda belirlediğimiz başlıklar seo uyumlu olmak zorunda. Anahtar kelimelerimizi başlıklarda geçirmeliyiz. H kurguları yeteri kadar olmalıdır.

İçerik Analizi Nedir? Nasıl Yapılır? İle Benzer Yazılar

Google my business olarak bilinen bir diğer adı da benim işletmem olan kayıt sistemi, sitenizin veya firmanızın e-ticarette görünürlüğünü arttırmanıza yardımcı olmaktadır. Peki nedir bu Google İşletmem gelin hep birlikte inceleyelim. Google My Business Nedir? Google my business, özellikle küçük ölçekli işletmeler için önem arz etmekle birlikte, bulunabilirlik açısından maksimum fayda sağlamaktadır. Yerel işletmelerin, bu […]

Gizem Sayan

asad asasa Genel Proje Bilgi Prompu (Kaç indexi var kaç sayfası var sektörü nedir) Rakip Analizi Prompu İçerik Oluşturma Şablonu Prompu İçerik Oluşturma Prompu FAQ Prompu Backlink Öneri Prompu Yerel SEO Prompu İçerik Geliştirme Prompu Meta Etiketi Kontrol Prompu Robots.txt Prompu Sitemap kontrol Prompu SEO Tool Short List Prompu (Google SEO Araçları)  

Google Ads’de reklam performansı, Kalite Skoru ve Reklam Sıralaması gibi faktörlerle ölçülür. Kalite Skoru, beklenen tıklama oranı, reklam alakalılığı ve açılış sayfası deneyimi gibi faktörleri değerlendirir ve 1 ile 10 arasında bir puanla ifade eder. Yüksek bir Kalite Skoru genellikle daha düşük maliyet ve daha yüksek reklam pozisyonları anlamına gelir. Reklam Sıralaması ise bir reklamın […]

webtures