Flat Preloader Icon

2022 Desktop Core Web Vitals Güncellemesi için Yapılması Gerekenler

desktop-core-web-vitals-optimizasyonu

Google algoritmalarını sürekli güncel tutmak ve kullanıcılarına daha iyi bir deneyim sunabilmek adına belirli aralıklarla algoritmalarını günceller.  Bu güncellemeler kimi zaman web sitelerinin içerikleri veya backlink profilleri ile ilgili olabilirken kimi zaman da Google bazı çekirdek güncellemelerinin hangi kriterle ilgili olduğunu açıklamayabilir.

 

Google, 2021 Temmuz ayında mobil cihazlar için önemli web verileri yani core web vitals denilen metrikleri ile ilgili bir güncelleme gerçekleştirdi ve bu güncelleme için hazırlanmayan web sitelerinin organik görünürlükleri ciddi oranda düştü. Şimdi ise Google aynı metriklerle ilgili fakat bu sefer masaüstü sıralamalarını etkileyecek bir güncelleme duyurdu. Bu güncellemeden olumsuz etkilenmemiz için yapmanız gerekenleri aşağıda listeledik.

 

Core Web Vitals Değerleri Nelerdir?

Core Web Vitals, Google’ın belirlediği kullanıcıların ziyaret ettikleri web sitesinde daha iyi ve hızlı bir deneyim yaşamalarını sağlayan 4 adet metriğe verilen isimdir. Bu metrikler şu şekildedir:

  • First Contentful Paint (FCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)
  • Largest Contentful Paint (LCP)

core-web-vitals

Core Web Vitals Değerleri Nasıl Ölçülür?

Sitenizin core web vitals değerlerini Google’ın kendi aracı olan PageSpeed Insights aracı ile ölçebilir ve sitenizin hangi kritelerde iyi performans verdiğini hangi kriterlede kötü performan verdiğini görebilir ve çözüm önerilerini incelyebilirsiniz.

First Contentful Paint (FCP) Nedir?

First Contentful Paint (FCP), metriği sayfanın ilk yüklenmeye başladığı zamandan sayfada bulunan herhangi bir içeriğin yüklenmesine kadar geçen zaman ölçer. Buradaki içerik metin, görsel veya sayfadaki herhangi bir bölüm olabilir.

 

İdeal First Contentful Paint (FCP) Değeri Ne Kadar Olmalıdır?

Google’ın ideal olarak belirlediği FCP skoru 1.8 saniyedir. Yani eğer sayfanız yüklenmeye başlamış ve 1.8 saniye geçmesine rağmen sayfanızda herhangi bir içerik yüklenmediyse FCP skorunu geliştirmeniz geremektedir.

ideal-fcp-skoru

First Contentful Paint (FCP) Değeri Nasıl İyileştirilir?

Kullanılmayan Javascript ve CSS Dosyalarının Kaldırılması: Sitelerde birçok kullanılmayan veya sıkıştırılmamış Javascript veya CSS dosyalarının bulunması hem site hızını hem de FCP değerini olumsuz etkileyeceğinden gereksiz dosyaların kaldırılması veya boyutlarının optimize edilmesi gerekmektedir.

Uygun Cache ( Önbellek ) Kullanımı: Optimize cache kullanımı sayesinde sitenizi bir kere ziyaret eden kullanıcılar sitenizdeki yüklenmesi zaman alabilecek görsel, javascript ve css gibi dosyaları kendi ci

hazının belleğine aldığından bir sonraki ziyaretlerinde siteniz çok daha hızlı açılacak ve bu sayede FCP skorunuzu iyileştirmiş olacaksınız.

Gereksiz Yönlendirmelerden Kaçınma: Yönlendirmeler çoğu zaman site sahiplerinin sık kullandıkları bir çözüm olsa da gereksiz yönlendirmeler sayfa yüklenirken gecikmelere sebep olacağından oldukça dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Örneğin bir sayfa başka bir sayfaya yönlendirildiyse yönlendirilen sayfanın bulunduğu diğer sayfalardaki linkleri de güncel versiyon ile değiştirilmelidir.

 

First Input Delay (FID) Nedir?

First Input Delay (FID), kullanıcıların web sitesinde herhangi bir tıklama yaptığı zamandan tarayıcının o tıklamaya yanıt verebilmesine kadar geçen süreyi ölçen metriktir.

İdeal First Input Delay (FID) Skoru Kaç Olmalıdır?

Google’ın belirlediği ideal FID skoru 100 milisaniyenin altında olmadılıdır. Özetle kullanıcı sayfanızla etkileşim haline girdikten sonra tarayıcının bu etkilişime yanıt verme süresi 100 milisaniyeyi geçmemelidir.

ideal-fid-skoru

First Input Delay (FID) Skoru Nasıl İyileştirilir?

3. Parti Kodların Etkisini Azaltın: Bazı web sitelerinde veri analizi veya başka amaçlar için çeşitli 3. Parti uygulamaların kullanılması FID skorunuzu kötü etkileyebilir. Bu sebeple eğer kullanılmayan 3. Parti eklentileriniz varsa bunları kaldırabilir veya ertelyebilirsiniz.

İstek Sayılarını ve Boyutlarını Az Tutun: Tarayıcılar Javascript ve CSS isteklerini tamamlamadan sayfaları görüntüleyemediği için bu durumda javascript ve CSS optimizasyonu önemli bir rol oynuyor. Ayrıca görsel boyutlarının optimize edilmesi, fontların iyileştirilmesi gibi işlemlerde istek sayılarını be boyutlarını azaltacaktır.

Cumulative Layout Shift (CLS) Nedir?

CLS, bir sayfada o oturum boyunca mömrü boyunca meydana gelen her beklenmedik düzen kayması için belirnen kriterdir. Kimi zaman bir sayfa tam olarak yüklenmediğinden bir yere tıkladığınızda sayfanınn aşağıya kayması ve aslında tıklamak istemediğiniz bir yere tıklamanız o sayfanın CLS değerinin yüksek olduğu anlamına gelir.

İdeal Cumulative Layout Shift (CLS) Skoru Kaç Olmalıdır?

CLS skorunuzun kullanıcıları iyi bir deneyim sunabilmek için 0.1’in altında olması gerekmektedir. Eğer sayfanızın CLS skoru bu değerin üzerindeyse bu değeri iyileştirmeniz gerekmektedir.

ideal-cls-skoru

Cumulative Layout Shift (CLS) Skoru Nasıl İyileştirilir?

CLS skorunuzun yüksek olmasının en temel nedenisitenizde yer alan elementlerin belirli sınırları sahip olmamasıdır. Örneğin görsel boyutlarının, reklam veya banner alanlarının ve diğer elementlerin kapladıkları alanlar kaynak kodda tam olarak belirtilmediğinde sayfa yüklenirken bu unsurlar birbirinin üzerine binebilir ve CLS skorunuzun artmasına sebep olurlar.

Largest Contentful Paint (LCP) Nedir?

Larget Contentful Paint skoru bir sayfa yüklenmeye başladıktan o sayfadki en büyük görsel veya metin blokunun yüklenmesine kadar geçen süreyi baz alan bir metriktir.

İdeal Largest Contentful Paint (LCP) Skoru Kaç Olmalıdır?

Kullanıcılara ideal bir deneyim sunabilmek için Google belirlediği süre 2.5 saniye veya altıdır. Eğer sayfanızdaki en büyük görsel veya metin bloku 2.5 saniye altında yüklenmiyorsa aşağıdaki geliştirmeleri yapmanız gerekir.

ideal-lcp-skoru

Largest Contentful Paint (LCP) Skoru Nasıl İyileştirilir?

Görsel Optimizasyonu: Bir web sitesinde çoğu zaman en çok dosya boyutuna sahip olan elementler görsellerdir. Çözünürlüğü ve boyutları optimize edilmemiş görseller site hızını oldukça olumsuz etkilerken görsel boyutlarının doğru bir şekilde optimize edilmesi ile görsellerin kalitesi bozulmadan oldukça LCP skoru iyileştirilebilir.

CSS ve Javascript Optimizasyonu: Yine diğer metriklerde de olduğu gibi CSS ve Javascript dosyalarının sıkıştırılması veya kritik olmayan dosyaların ertelenmesi hem site hızını hem de LCP skorunu iyileştirecektir.

Son olarak, Google her geçen gün kullanıcı deneyimini daha da arttırmak adına güncellemeler yapıyor ve web site sahiplerinin de bu güncellemelere hazırlıklı olmasını ve ziyaretçilerine en iyi deneyimi yaşatmalarını hedefliyor. Bu bağlamda sizlerde web sitelerinizi yukarıda belirttiğim kriterlere uygun bir şekilde optimize ederseniz hem gelecek Google güncellemesinden olumlu bir şekilde çıkabilirsiniz.

    2022 Desktop Core Web Vitals Güncellemesi için Yapılması Gerekenler İle Benzer Yazılar

    Google my business olarak bilinen bir diğer adı da benim işletmem olan kayıt sistemi, sitenizin veya firmanızın e-ticarette görünürlüğünü arttırmanıza yardımcı olmaktadır. Peki nedir bu Google İşletmem gelin hep birlikte inceleyelim. Google My Business Nedir? Google my business, özellikle küçük ölçekli işletmeler için önem arz etmekle birlikte, bulunabilirlik açısından maksimum fayda sağlamaktadır. Yerel işletmelerin, bu […]

    Gizem Sayan

    asad asasa Genel Proje Bilgi Prompu (Kaç indexi var kaç sayfası var sektörü nedir) Rakip Analizi Prompu İçerik Oluşturma Şablonu Prompu İçerik Oluşturma Prompu FAQ Prompu Backlink Öneri Prompu Yerel SEO Prompu İçerik Geliştirme Prompu Meta Etiketi Kontrol Prompu Robots.txt Prompu Sitemap kontrol Prompu SEO Tool Short List Prompu (Google SEO Araçları)  

    Google Ads’de reklam performansı, Kalite Skoru ve Reklam Sıralaması gibi faktörlerle ölçülür. Kalite Skoru, beklenen tıklama oranı, reklam alakalılığı ve açılış sayfası deneyimi gibi faktörleri değerlendirir ve 1 ile 10 arasında bir puanla ifade eder. Yüksek bir Kalite Skoru genellikle daha düşük maliyet ve daha yüksek reklam pozisyonları anlamına gelir. Reklam Sıralaması ise bir reklamın […]

    webtures