Çalışacağınız Ürünü Nasıl Daha İyi Anlarsınız?
Yeni bir yazılım projesinin yönetimini devralmak üzere olan bir proje yöneticisisiniz ve tek almanız gereken tek sayfalık bir belgedir. Tanıdık geliyor mu? Hepimiz bunu yaşadık, ancak ürününüzü daha iyi tanımak için atabileceğiniz birkaç kolay adım var. Daha bilinçli kararlar vermenize, riskleri daha iyi yönetmenize ve ekibinizin, projenizin ve ürününüzün başarısı üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olmanıza yardımcı olacaktır.
Müşteriyle konuşmadan bile daha fazlasını öğrenin.
Bir müşteriyle başlangıç toplantısına hazırlanırken, basit bir Google aramasıyla başlayın ve sizi nereye götürdüğünü görün; Ne kadar çok şey öğrenebildiğinize şaşırabilirsiniz. Özellikle odaklanmanız gereken birkaç alan var:
Müşteri
Ortaklığınıza başlamak üzere olduğunuz müşteri Google geçmişini, şirketteki konumunu, varsa medyadaki varlıklarını, makaleleri, podcast’leri, hedefleri, motivasyonları ve sıkıntılı noktaları hakkında size daha fazla bilgi verebilecek her şeyi kontrol edin. Akıllıca oynarsanız, ilk sohbetinizde bir “vay etkisi” yaratırsınız, ancak müşterilerin rahatsız hissetmemesi için aşırıya kaçmamayı unutmayın.
Şirket, ne yaptığı ve üzerinde çalıştıkları başka projeler olup olmadığı hakkında daha fazla bilgi edinin. Bu, şirket için kilit bir ürün mü yoksa birçok üründen biri mi? Nasıl finanse ediliyorlar? Çok sayıda çevrimiçi kaynak var crunchbase.com, ulusal istatistik ofisleri, Business Source Premier, Trustpilot ve Google İşletme Hesabı gibi kaynaklara göz atabilirsiniz. Müşterinizin sahip olduğunu bulabileceğiniz sıkıntılı noktalarını iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.
Bir paydaş haritası hazırlamaya başlayın, ancak kendinizi yalnızca projenizin paydaşlarıyla sınırlamayın, diğer hedefler arasındaki farklı bağımlılıkları anlayın ve projenizden daha büyük düşünün.
Market
Ürününüzün hem sektör hem de ülke için hangi pazarı hedefleyeceğini öğrenin. Özellikler ve mevcut durum (eğilimler, mevzuat, güvenlik) çalışma şeklinizi büyük ölçüde etkileyebilir hazırlıklı olun.
Sektörün önde gelen birkaç üyesini bulun, doğrudan rekabeti araştırın ve hızlı bir rekabet analizi hazırlayın. Neyi iyi yaptıklarını, kullanıcılarının neyi şikayet etme eğiliminde olduklarını, iş modellerinin ne olduğunu ve aynı hatalardan kaçınmanıza yardımcı olabileceği için öğrendikleri dersleri anlayın.
İş modeli
Araştırmanızın ardından ürününüzün iş modelini adlandırabilir misiniz? Paranın nereden geldiğini biliyor musun? Belirli bir pazarda standart iş modelinin ne olduğunu ve neden böyle olduğunu bulmaya çalışın. Online olarak belirli bilgileri bulmak zor olabilir, bu nedenle, işbirliği başladıktan sonra müşteriyi takip etmek çok önemlidir.
Ürün
Eğer ürün yayındaysa Google’da arayın ve doğal kullanıcı davranışlarını uygulayın, tüm süreci parçalara ayırmaya çalışın ve bir fikri şekillendirmenize yardımcı olması için kullandığınız diğer herhangi bir uygulama için yaptığınız gibi kısa bir ürün incelemesi yazın.
Ürünün herhangi bir medya varlığı var mı? Ürünle ilgili herhangi bir kullanıcı sıkıntı noktası bulabilir misiniz? Facebook veya App Store’daki incelemelere göz atın. Tanıtmak için hazırlanmış ilginç örnek olay incelemelerini arayın.
Müşteriyle görüşmek için ürünün benzersiz bir satış noktasını not etmeye çalışın. Ürünün bazı beklenmedik güçlü noktalarını keşfettiğiniz ortaya çıkabilir sonuçta siz bir kullanıcısınız.
Kullanıcı
Araştırmanızın ardından, ürününüz için hedef kullanıcı grubunu belirleyip belirleyemeyeceğinizi kısaca düşünün. Ürünle ilgilenebilecek veya onu zaten kullanan birini tanıyor musunuz? Etrafa sorun, kullanıcılarla hızlı bir arama yapın ve temel özellikler, genel iletişim ve kullanıcı deneyimi hakkında bilgi ve geri bildirim toplayın.
İş ortamını anlayın
Projenizi daha iyi anlamak ve üzerinde çalışmak için, müşterinizin çalıştığı iş ortamını ve bağımlılıklarını da tanımanız ve anlamanız gerekir.
İç Güçler
Bir harita hazırlayarak başlayın. Ürününüzün kuruluşun neresinde yer aldığını düşünün. Başkalarıyla ilgili mi? Küçük bir ürün mü yoksa kuruluşun stratejik hedeflerine ulaşmak için çok önemli mi olduğunu bulmaya çalışın.
Birlikte çalıştığınız tüm paydaşları ve onların paydaşlarını da adlandırın. Projeniz üzerindeki ilgilerini, güçlerini ve etkilerini değerlendirmeye çalışın. Hazır bir iletişim akışı oluşturmak için basit bir matris oluşturun.
Daha derine inmeye ve bu insanların neden bu özel projede yer aldığını anlamaya çalışın. Bununla bağlantılı kişisel hedefleri veya gerçekleştirmeleri gereken belirli temel performans göstergeleri var mı?
Harici Güçler
Proje, içeriden olduğu kadar dış güçlerden de etkilendiğinden, projenizin genel iş ortamını anlamak çok faydalıdır. Tanınmış İş Modeli Kanvası, projenizi etkileyebilecek tüm önemli alanlarda size rehberlik edecek harika bir şablon sağladığı için bu özel görevde kullanışlı olabilir, hatta olabileceğini düşünmedikleriniz bile.
Sorunu ve ürünü tanımak
Ürünü anlamak elbette önemlidir, ancak daha önemli olan çözmeye çalıştığınız sorunu anlamaktır. Müşteriler, ürünü tanımlarken, ürünle hangi soruna çözmeye çalıştıklarına odaklanmak yerine doğrudan ürünün ne yaptığına ve hangi özelliklere sahip olduğuna gitme eğilimindedir. “5 Neden” gibi basit bir alıştırma bile sizi harika bir tartışmaya götürebilir ve danışmanlık olasılıklarının önünü açabilir.
Ürünler üzerinde çalışırken, ürünün aslında bir sorunu çözmeye yardımcı olmak için kullanılan araç olduğunu unutmamalıyız. Ürünün neden bu şekilde şekillendirildiğini (mobil uygulama, web, SaaS veya başka bir hizmet olarak), ürününüzün neden belirli özelliklere sahip olduğunu anlamaya çalışın ve bu özelliklerin gerçekten müşterilerin sıkıntılarını giderip hafifletmediğini tartışın. Bir Değer Önerisi Kanvası’nı tamamlamak, ürünü doğru şekilde şekillendirmeye yardımcı olabilir.
İş modeli, nam-ı diğer müşterinizin nasıl para kazandığı
Proje yönetiminde paranın nereden geldiğini bilmek, projeyi nasıl yönettiğimizi ve KPI’lar farklılık gösterdiğinden ürünü nasıl yönettiğimizi büyük ölçüde etkileyebilir.
Bunları en üst düzeye çıkaracak faaliyetler planlamak için, ürünün nasıl para kazandığını ve ayrıca uygulamadaki hangi işlemlerin kazanç sağladığını anlamak önemlidir (ör. Yapılan satış sayısı, sipariş edilen abonelikler vb.). Bazı iş modelleri, bunun nasıl yapılacağına dair iyi uygulamalar oluşturmuştur, bu nedenle sektördeki en iyilerden öğrenmeye değer.
Maalesef kazanç, denklemin sadece bir parçası. Proje Yöneticileri olarak, ürünü karlı tutmak için ürünle ilgili maliyetlere ilişkin bir genel bakışa sahip olmalıyız. Durumu daha iyi anlamak için müşteriyle Toplam Sahip Olma Maliyetini tartışmak çok yararlıdır.
Bu analizi yaparak ürünü daha iyi anlayacak ve iş değeri konusunda müşterinize danışabileceksiniz. İşinizi etkileyen belirli kararların neden alındığını bilerek, ekibinizle daha verimli çalışabilirsiniz ve bu, ekibinizin beklemediği bir motivasyon artışı olabilir.
Bir sonraki projeye başlarken yukarıdaki adımları izleyin ve işinizi, müşteriniz ve ekibinizle olan ilişkinizi nasıl etkilediğini kendiniz görün.